Sunday, January 6, 2013

Baitul SPM

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum...
Salam Kerinduan...(hah!!!nak jwb gane tu?)

5 JANUARY 2013

Hari yang sy tunggu2x...knp?berkeramat ke tarikh ni?
Okey, sebnrnya hari ni genap 1 bulan SPM berlalu...Huh, rindunya....Ops! bkn rindu SPM tapi rindu saat SPM nok2x kat awok2x Baitul SPM & Baitul SPM tuh...Jadi, apa kata kalau saya ceritakan apa yg menarik tertarik tntg awok2x Baitul SPM & Baitul SPM sendiri...bkn nak buat promosi tapi nak mengimbau kenangan kami bersama...

JOM LAYAR............

Awok2x Baitul SPM terdiri drpd 14 serikandi yg bermisi lagi bervisi...Meh, sy ceritakan characters masing2x...sorang demi sorang...

-K.ZURA
K.zura @ k.zZue Iera nama glamour. Bkn setakat nama yg glamour tuan empunya badan pun mmg glamour. Nilah kakak sulunglah kira. Orangnya mmg bersemangat sekali cakap...hahaha...kaloh pakar motivasi...Semangat, semangat jugak lawak jenaka x lekang...Tapi time bad mo0d...Hah! kne faham2x sendirilah...1 persamaan antara sy dan dia suka tgok buah kat pokok bkn setakat suka tgk makan lagi2x suka...K.zura ni mmg rajin. Beruntunglah sape dapat awek KB ni. Tapi yer enti pada rambut yg gugur..Sekali nyapuh rumah, kami akn pakat sound wahai sekalian rambut, keluar2xlah kamu...hahaha bleh byang ork rambut cegak diri pakat keluar dari rumoh lake..hahahaha imaginasi lebih had..1 memory yg sy x kan lupa nge k.zura time kteorg keje sebagai indah water kejap...huh...

-K.TEH IROH
Ni master chef kami. Fuh! sekali masok mmg aroma dia menusuk kalbu tuh x mkn lagi. Time makan baca doa pahtu radoklah. Kering periuk. Sekali k.teh masok mknan org pahang meme menjilat jarilah..Tempoyak owh tempoyak...K.teh, sape dpt dia pun mmg beruntung!!!bab masok meme hebat arh kaloh habis arh chef2x hok sedia ada tuh. K.teh ni enti benor kalau dapur sepoh, jadi kalau ada k.teh kami mmg comfirm x berani buat sempah dapur. Kemah keming bleh dikatakan keadaan dapur tuh.K.teh yer ambik exam dekat sklh Arab Marang. Jadi sebulan seblm exam & time2x cuti k.teh akan mailah kat Baitul Spm. Mari study sama2x...

-K.HUDA
Hah, ini punya org hebat jugak dlm bidang mskn. Hebat juga bab makan...hahaha...Nak2x time study, sekali tgok ada kat tempat study lagi kali ke2 tengok. Aik! hilang sudah...K.huda...K.huda...K.huda...lah kat dapur rupanya...Kalau dia balik kampung comfirm org kmpng cakap gemuknye ida ning!!!kata mak k.huda duk rumah sewe pergi study ke pergi tmbah berat bdan?hahaha...K.huda bab study yer mmg mangat larh..Ade je tempat2x yg unik ye pergi study...Kebiasaanya, dia akan study dkat ruang solat...sabor...sabor...study huda...study...kat rumah ekgi bleh tgok!record doh kang...Sy yg tgh study hairan...Knplah nge k.Huda tu?rupa2nya dia sdg bermujahadah melawan perasaannya yg membuak2x nk tngk cerita Warkah Cinta Berbaur Syurga...hehehehe

-JID
Ore Dungun owh ore Dungun...Bab masok yg ni pun hebat jugak. Pagi2x time exam jid nge best friendnyelah yg selalu msak. Org lain busy study x kisah dah mkn ke x! nilah org bujang. Eh2x..sape best friend dia tuh?Hah kne tunggulah smpai gilirn best friend dia sy kbo sape. Ada kale mo0d jid kami x dpt pasti. Tapi dia seorg yg baik hati. Actually, sy kagum ngak nge yer. Dia ni x de main laki2x. Hebat2x...Sekali bahas tentang politik!Fuh, kamain semangat dia. Memang anak buah u.Syafizi sungguh. Korea favourite jidlah tuh..English meme tere!!

-K.LANG SUMAIY
Seorang yg happy...Seorang memahami...Seorang yang berjiwa...Bab masok pun hebat. Haish, habis semua hebat..Doh nak bt gane KENYATAAN!!!K.lang ni panggilan glamour yg biasa sy pnggil kami seorganisasi dulu. Jadi bnyak jgak mslh sy kongsi bersama dgn dia. Apa yg sy perasan dlm barisan PPDQ tahun sy, sy nge k.lang jarang berpisah biasa bersama. Dia ni pemalu sikit dgn sy entah knp...Nge awok2x Baitul Spm lain x delah ye malu sngt nge sy malu dia high skit. Sekali dia suka habis larh..hahahaha..k.lang owh k.lang...K.lang, dia seorg yg suka bermuhasabah...bgus2x..dan jiwe hehehe..hnya kami tau..jiwe nge kami2x je...org lain NO WAY!!!

-SYU
Hai si gadis ayu...ni sorang lagi awek KB..Fuh, idaman jejaka ni...keliling pinggang org nok!!tapi Syu mlas nk layan...sekali POK PAK...hahahahaha....gempak serumoh sewe...Ayu2x pun bawak motor bleh tahan...Nilah anak p.din..Syu ni dia ambik exam kat KB jadi time exam kami x duk samelah lau cuti kami duk bersama...Walaupun x duk sama2x kami saling gerok mengerok 1 sama lain pada wktu pagi kalau rindu call..Alam maya kang ada..ke gane?

-IDA
Ida Ieyda nama manjanya...Ni BIG BOSS kami!!!Dialah yg uruskan segala urusan rumah2x sewe ni. Duit meme x lari arh nge yer. Bendahari Syuro x lepas2x. Ida ni mmg sabar sungguhlah mujur x jadi sabasun je. Kami ni asyik2x pnggil ida owh ida...Nak buat cmne rumoh yer keluar dapur rumah kami yer lalu rumah dia. Dia ni seorg pengubat jiwa laralah ada dia keadaan happy sokmo axdop dia rasa sepilah menyapa kami. Tapi time dia sedih x syok jadinye...Hbis serumah tertnya2x knp ida tuh? Betapa pntingnya dia..Mangat study nih..jgn main2x..Kalau kat rumah ida ni mcm bibik jawelah..Knp? kami je yg tau!!!

-AMANI
Kawe kami sorang ni ada personaliti tersendiri. Pastinya personaliti dia tu mcm Princess..hahaha dia ni asyik kne ngusik..Apa tidaknya ada je ye lakukan gaya pelik2x like princess. Prince frog idamannye hahahaha..x de marah2x yer princess..Rumah dia dekat jep kdg2x dia mai tido sama2x..Dia nilah penunjuk jalan pasal kmpng batu 6 ni kat kami..Dia jgak yg memperkenalkan Ceng Zam-Zam kat kami. Lame ni kami x prnh pun knl nge artis nasyid Indonesia tuh. Bagaimanalah ye blh jupe..Kalau kami tertawakan aksi Ceng Zam-Zam dialah yg pling marah sekali..Knp?hehehehehe.....suke jer...

-NISAQ
Kl owh Kl..hah ni dia Best Friend jid 4 ever n everlah dyeorg ni...Kl owh Kl...jgn ingt gadis Kl x pandai masak ini lain punya org larh bab masok...Fuh, mmg kene lake perfect arh...Ni sorang lagi peminat Warkah Cinta Berbaur Syurga...Nisaq ni mmg co0l bangat orgnye steady je...Filem Hindustan diminatinya kol 2 ptg hari sbtu..Jagelah dia..Orgnya kurus je time mkn skit je tapi nak mkn sokmo...hahahahaha..untung ler org x mudah berisi...ckp ganu kali nisaq..hahahahaha...

-IQAH
Kawe hok sore ni meme kurus melidi...makan kuat je tapi entah ke manalah perginya mknan tuh..Dia je yg tau..Hah ni master chef bab Spaghetti..best..Time hujung minggu balik lah kawe hok ni sore..biasalah ank sulung an?mak ayah tepom bila nak balik?jadi iqah pun baliklah...Dia selalu kene buli..baik sungguh orgnye..ikut je tapi bkn lurus bendul yep!!

-NA
Na ni dah bergelar mahasiswi kaloh kami..kami ni bdaq2x ngak lagi..na bekeng orgnye bekeng2x pun sifatnya yg baik hati terserlah..Ingat lagi time sy kne serang batuk haritu susah2x na buat bubur tuk sy..pandai plak dia kaburkan mata sy nge syur-syuran..nk2x halia..sedar2x halia duk dlm mulut dah..kdng2x kami label dia MAK TIRI..hehehehe..jgn marah deh..Time je kami bersama Na coz dia mahasiswi jadi busy skit..kasihan plak kat dia kne imbang pembljrn kolej & spm..tapi dia dah hebat dlm SPM ni siap ambik trial lagi..x mcm kami...

-K.CHIK NANIY
K.chik tu nama famous sy bahasakan kalau sy nge dia..Org lain ada yg panggil nani je nunulah mcm2x..K.chik ni x exam sama kteorg dye dftr kat lain..Nak nmpak batang hidung dia susah sungguh time cuti nmpaklah dia..Ni cikgu kami yg paling hebat..Best Student ni..Lau x leh bljr secara nyata kami bljr secara maya dgn dia...Kadang2x sembang je lebih kami ni..Sabar jelah layan kami..Nano buleh tahan dia nie..hahahaha...

-K.FIQOH
Ni sorang lagi mek KB tinggal, org penting ning..Axdop ye susoh..Berceroteh okm0..Berceroteh pun buku ada okm0 tgn susoh nk eng0p ye lepas nge buku...n0p2x buku syariah..buku kegemaran rase nyerk!!Tengah hari mmg comfirm arh mmg x leh nk dinafikan wajib ala kulli hal ade muka dia kat pintu dapur..Knp?Bila matahari berdiri tegak atas kepala, tahap kesabaran awok2x Baitul SPM kne pertingkatkan..So..fikir2x sendirilah yer..Dia punya hobby mmg terbaik punya suka buang sampah..Ada yer clean & clear sampoh...X de dia adelah sampah..Oh yer, mek ni time exam axdop arh yer gi berhijrah jap..yer daftar kt KB, jadi kene exam kat sanalah...

Okey, beres!!!Aik bru 13 org..Hah sorang lagi tuh sylah..psl sy?x de yg interesting pun..Okey?
Eh, lau x perknlkan Baitul Spm nge keadaan sekeliling jadi x syoklah memory kami..
Meh, sy perknlkan sedikit sebnyk......

BAITUL SPM
Terletak di Six Stone at Pengkalan Amas..alamat ni je yg sy tau..hehehe...sewe bulanan RM 150..ada 2 bilik, 1 ruang yg sngt luas, ada berande, dapur & bilik air. Semua kayu kecuali bilik air. Kata shbtku, fisrt masuk kosong je ada 3 biji rak buku tu je yg lain kami pakat bawok. Rumah kami duk tengah2x kat depan ada rumah kat belakang ada rumah belah kiri ada rumah belah kanan ada rumah tpi jauh skit. Jadi kami sedikit selamat. Malam last duk sana kami ditimpa hujan limau..hah! seramkan..tpi..bt biasa2 je..

Hurm, rindu nak duk sama2x kembali. Rumah tu bnyk knangn kami bersama. Kdg2x ust.Rozi nge k.Rody mari best..kongsi cite nge ust & k.rody..kdg2x dyeorg yg bercerita best sngt...Kami duk sana walaupun x de mak ayah kami ade 1 keluarga yg besar yg amat prihatin sama kami next time sy cerita tntg kuarge ni..Kami ade 2 org MA..Ma depan nge Ma belakang...hehehehe..Kami ade Tokki & Tok..walaupun aliran politik x sama kami rapat je..Rumah kami mmg kecoh sokmo..Petang2x lepak kat kedai Tokki bkn sekdr lepak pling kurang kne sedia duit jgak coz terliur nge mknan yg ada di kedai Tokki tu..

jgn terkejut yer!!ni first time exam, rase mcm x ckup buku hbis rasa nk baca lake
apa pun meme terbaiklah...

ade air tu jemput minum..kad libray pun ade..
hahahaha

hah ni time study matematik..musing molek otak!!!

Lastly, sy mintak maaf bnyk2x lau ada menguriskan hati sape..sedetik bersama selama2xnya x akn dilupakan..Bnyak perkara yg kami bljr apabila berada di rumah sewe ni x de mak ayah x de warden..semuanya ats diri kami..Pengalaman mengajar kita erti kehidupan..Jadi drpd crita2x kat ats x hairanlah sy naik 3 KG duk rumah sewe..parok2x..Okeylah, doakan kami agr mendpt result yg cemerlang & dimurahkan rezki tuk smbung bljr ke J_ _ _ _ N. Mdh2an itu  adlh yg terbaik..Doakan ukhuwwah kami berpnjgn sehingga ke akhir hayat, pertemukan kami kmbali Ya Allah..Aamiin ya Rabbal Alamin...doa rabithah adlh pengikat kami dikala berjauhan...



أستغفر الله العظيم
السلام عليكم



2 comments: